İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas ve Hizbullah ile yaşanan çatışmaların sona ermesinin ardından Arap ülkeleriyle daha fazla barış anlaşması yapma arzusunu dile getirdi. Netanyahu, Pazartesi günü İsrail parlamentosunda yaptığı konuşmada, İsrail sınırlarındaki çatışmaların sona ermesinden sonraki geleceğe ilişkin vizyonunu açıkladı. Bölgedeki barış ve istikrarın önemini vurgulayarak İbrahim Anlaşmaları’nın attığı temeller üzerine inşa etme niyetinde olduğunu belirtti.
ABD’nin 2020 yılında arabuluculuk yaptığı İbrahim Anlaşmaları, İsrail ile dört Arap ülkesi arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açtı: Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan. Bu anlaşmalar, Orta Doğu’nun diplomatik ortamında önemli bir değişimi işaret etti.
Knesset’te konuşan Netanyahu, mevcut çatışmaların ötesine geçerek barışın bölgedeki daha fazla ülkeye yayılabileceği bir döneme geçmenin önemini vurguladı. Netanyahu, “Hamas’ın artık Gazze’yi kontrol etmediği ve Hizbullah’ın kuzey sınırımızda oturmadığı günün ertesinde, bu iki cepheyi istikrara kavuşturmak için bugünlerde planlar üzerinde çalışıyoruz. Ancak ertesi gün, son derece önemli başka bir şeyi de içeriyor.” dedi.
Netanyahu ayrıca, “Birkaç yıl önce öncülük ettiğim tarihi İbrahim Anlaşmaları’nın imzalanması sürecini devam ettirmeyi ve daha fazla Arap ülkesiyle barış sağlamayı hedefliyorum.” ifadelerini kullandı.
İsrail lideri, barış çerçevesine ek ülkeleri dahil etme çabalarının devam ettiğini, özellikle Suudi Arabistan’a odaklanıldığını da belirtti. Ancak, Suudi Arabistan bir Filistin devleti kurulmadan İsrail’i tanımayacağını sürdürmektedir.
Netanyahu’nun bu açıklamaları, İsrail’in Hamas ve Hizbullah gibi İran destekli kuruluşlara karşı aktif olarak askeri operasyonlar yürüttüğü bir dönemde geldi. Bölgedeki diğer ülkelerle İsrail arasındaki ortak çıkarlara dikkat çeken Netanyahu, “Bu ülkeler ve diğer ülkeler, bize saldıranlara, İran şer eksenine indirdiğimiz darbeleri açıkça görüyorlar. Onlar da bizim gibi istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Orta Doğu özlemi çekiyorlar.” dedi.
Konuşma, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın kurbanları ve “Demir Kılıç” savaşında hayatını kaybedenler için Knesset’te düzenlenen anma töreninin bir parçasıydı. Başbakanın sözleri, barış çemberini genişletme ve Arap dünyasındaki daha fazla ülkeyle ilişkileri normalleştirme yönündeki daha geniş stratejik hedefi yansıtmaktadır.
Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.