Feramuz ERDİN
Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’de özel güvenlik izni ile faaliyet gösterilen toplam 56 bin 197 işletmede tamı tamına 375 bin 226 resmi kimlikli özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Konserler, spor müsabakaları gibi geçici görevlendirmeler ile özel yakın korumalar ile “bekçi” adı altında kimliksiz çalıştırılan personel de hesaba katıldığında özel güvenlik pazarının sadece personel istihdamı neredeyse yılda 500 milyar TL’yi bulmaktadır.
DEĞERLİ EŞYA NAKLİ APAYRI BİR SEKTÖR
Para ve altın gibi değerli eşyaların nakliyle ilgili olarak tam 15 şirket faaliyet göstermektedir. Hemen her köşe başındaki ATM’ler ile banka şubelerinin nakit ihtiyaçları bu sistemle karşılanmaktadır. Ayrıca günlük büyük nakit akışına sahip marketler ve diğer işletmeler ile kuyumcular da bu hizmeti kullanıyor. Akaryakıt kaçağının önlenmesi için kullanılan ulusal akaryakıt marker’ı da yine bu sistemle taşınarak, akaryakıt firmalarına ulaştırılmaktadır.
ALARM MERKEZLERİ 7/24 TAKİPTE
Kuyumcular ve bankalar gibi yasal olarak alarm bulundurma mecburiyeti bulunan işletmeler dışında güvenlik amacıyla işyerine veya ikametine alarm ve uzaktan izleme sistemi taktıranların sayısı ise 580 bin 321’dir. Bu aboneler, toplam sayıları 69’u bulan alarm izleme şirketlerine her ay düzenli olarak çeşitli miktarlarda hizmet bedeli ödüyorlar.
KARLILIK VE VERİMLİLİK DÜŞÜK
Gerekli yasal düzenlemelerin yapılamaması ve şirket yönetimleri tarafından önemli bir maliyet kalemi olarak görülmesi nedeniyle özel güvenlik sektöründe hizmet ve kalite standardı oluşturulmasında çeşitli zorluklarla karşılaşılmaktadır. Buna rağmen mevcut güvenlik ihtiyacı sektör paydaşlarının bu zor şartlar altında dahi var olmasına neden olmaktadır. Düşük ücret politikaları ve düşük karlılık oranları özel güvenlik sektörünü cazip olmaktan alıkoymaktadır. Bu da mesleki bağlılık ve görev bilincinin düşük olması ve güvenliğin sadece “görüntüde” sağlanması gibi riskleri beraberinde getirmektedir.
YAPAY ZEKA VE ROBOTLAR TEHDİT OLUR MU?
Hemen her sektörde olduğu gibi, güvenlikte de bir süre sonra özellikle denetim ve tespit gerektiren bazı görevlerde yapay zeka ve robotların kullanılmaya başlanması kaçınılmazdır. Şirketlerin insan hatasını ve operasyon maliyetlerini düşürmek üzere bu tür yatırımlara yönelmesi işin doğasının gereğidir. Son 30 yılda hızla büyüyerek neredeyse genel kolluk sayısına yakın sayıda personel istihdamı sağlayan özel güvenlik sektörünün yeni insansız teknolojiler karşısındaki geleceğini bugünden planlamak gerekecektir.
patronlardunyasi.com