Palau, ABD-Çin gerilimleri arasında başkanlık seçimi düzenliyor

tarafından
3 months önce

Önemli bir ABD askeri müttefiki ve Tayvan’ın az sayıdaki diplomatik ortağından biri olan stratejik Pasifik Adaları ülkesi Palau’da bugün başkanlık için ulusal seçim yapılıyor. Mevcut Başkan Surangel Whipps Jr., kayınbiraderi ve eski Başkan Tommy Remengesau’ya karşı yeniden seçilmek için yarışıyor.

Seçim, Palau için kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Ülke yakın zamanda ABD ile Serbest Birlik Anlaşması’nı yeniledi. Bu yılın başlarında kesinleşen bu anlaşma, Palau’ya önümüzdeki 20 yıl için 890 milyon dolarlık ekonomik yardım sağlıyor.

Karşılığında, ABD Palau’nun deniz bölgesi, hava sahası ve karasına askeri erişimini sürdürüyor. Bu stratejik ilişki, 2026 yılına kadar tamamlanması beklenen ufuk ötesi radarın Palau’da inşa edilmesiyle vurgulanıyor.

18.000 nüfuslu Palau, coğrafi olarak Filipinler ile ABD’nin Guam’daki askeri üssü arasında yer alıyor ve bu durum, Çin ile artan gerilimler ortamında stratejik önemini artırıyor. Ülke, Çin’in baskısını hissetti; Başkan Whipps’in Palau’yu Tayvan ile ilişkilerini kesmeye zorlamaya yönelik girişimler olarak nitelendirdiği Çinli turist gruplarına yönelik yasak ve Mart ayındaki siber saldırı bunun kanıtı.

Çinli turist sayısındaki düşüşe yanıt olarak Palau, bu ülkelerin hükümetlerinin desteğiyle Japonya ve Avustralya’ya doğrudan uçuşlar başlattı. Seçim aynı zamanda vergi reformu gibi iç meseleleri de gündeme getiriyor. Remengesau’nun kampanyası, büyük işletmelerin vergilere daha fazla katkıda bulunması gerektiğini vurguladı ve küçük işletmeler için vergi teşvikleri önerdi.

Palau Medya Konseyi, Whipps’in babasına ait olan Surangel and Sons Co şirketinin Island Times gazetesine açtığı iftira davasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Dava, gazetenin seçim sonucunu etkilemeyi amaçlayan şirketin vergi ödemeleri hakkındaki sosyal medya iddialarını doğrulamamakla suçluyor.

Ayrıca, seçmenler ulusal senatonun 13 üyesini seçecek. Senato yakın zamanda Whipps’in ABD’den Palau’ya kalıcı bir Patriot füze kalkanı kurma talebini reddeden bir karar alarak gündeme gelmişti.

Remengesau kampanyası sırasında, Palau’nun kimliğini ve bağımsızlığını korumanın önemini vurguladı ve yabancı güçlerin aşırı etkisine karşı uyarıda bulundu, ancak kampanyası hangi etkilere atıfta bulunulduğunu açıklamadı. Bu seçim, Palau’nun Pasifik bölgesindeki daha geniş jeopolitik bağlamda rolünü belirlemesi açısından kritik olarak görülüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Don't Miss

Çin, ABD mallarına yüzde 34 tarife uygulayacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın karşılıklı tarifeler kapsamında Çin'e yüzde 34 oranında tarife

“ABD ile yüzde 10 ilave gümrük vergilerinin kaldırılması konusunu ele almak istiyoruz”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD ile Türkiye'nin tabi olacağı yüzde 10 ilave