İsveç merkez bankası Riksbank’ın, zorlu bir ekonomik ortamda yön bulmaya çalışırken, 7 Kasım Perşembe günü yapılacak toplantısında politika faizini %0,50 düşürerek %2,75’e indirmesi bekleniyor. Bu hamle, durgun ekonomiyi canlandırmayı ve enflasyonun %2’lik hedefin altına düşmesini önlemeyi amaçlıyor.
Son yapılan bir ankette analistlerin çoğunluğu tarafından desteklenen bu karar, İsveç’in ekonomik faaliyetlerde bir gerileme ve enflasyon hızında önemli bir düşüşle mücadele ettiği bir dönemde geliyor. Enflasyon, 2022 sonlarında %10’un üzerine çıktıktan sonra Eylül ayında %1,1’e geriledi. Riksbank’ın Eylül toplantısında, Başkan Erik Thedeen yarım puanlık bir indirim olasılığını kabul ederek, daha fazla gevşeme sinyali vermişti.
Merkez bankasının Başkan Yardımcısı Per Jansson, geçen ay ekonomi ivme kazanamazsa enflasyonun çok düşük seviyelere inme potansiyeli konusunda endişesini dile getirdi. Analistler şimdi politika faizinin yıl sonunda %2,50’ye düşebileceğini ve 2025 yılının ortalarına kadar %2,00 gibi düşük bir seviyeye ulaşabileceğini öngörüyor, ancak indirimlerin daha hızlı gerçekleşebileceğine dair spekülasyonlar da var.
5 Kasım Salı günü yapılacak ABD seçimleri gibi dış faktörler belirsizliği artırıyor ve olası sonuçların Avrupa ekonomilerini ve para birimlerini etkilemesi bekleniyor. Eski Başkan Donald Trump’ın zaferi özellikle etkili görülüyor ve İsveç kronu satış baskısıyla karşılaşırsa Riksbank’ın temkinli bir yaklaşım benimsemesine yol açabilir. Trump’ın kazanmasının uzun vadeli etkileri arasında, enflasyonu yükseltebilecek artan tarifeler ve savunma harcamaları yer alabilir.
Riksbank’ın faiz kararı 7 Kasım’da saat 11:30’da (TSİ) açıklanacak ve bu toplantıda faiz oranları veya ekonomi için herhangi bir tahmin sunulmayacak olsa da, Başkan Thedeen’in saat 12:00’de (TSİ) bir basın toplantısında açıklama yapması planlanıyor.
Küresel çapta merkez bankaları farklı yollar izlerken, ABD’de daha az faiz indirimi beklenirken Avro Bölgesi’nde daha fazla indirim öngörülüyor, Riksbank karmaşık bir karar verme ortamıyla karşı karşıya kalıyor.
Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.