Murat KAYA
ÇÖZÜME KAVUŞTURULAMAYAN “YOĞUNLUK”
İsmini Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi evlatlarından biri olan Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’den alan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG), kentin ulaşımla ilgili önemli bir istasyonu olmasına rağmen kalabalığın oluşturduğu yoğunluk sorununu bir türlü çözüme kavuşturamadı.
Alışılageldik bu sorun; özellikle seyahatlerinde yolu bu havalimanından geçen sosyal medya kullanıcıları tarafından sıklıkla eleştiriliyor.
İnsanlar, havalimanında oluşan görüntülerin, dünya turizminin gözde şehri İstanbul’a yakışmadığı yorumlarını yapıyor.
CEO DEĞİŞTİ PROBLEM DEĞİŞMEDİ
PD’nin bir süre önce, sorun yumağı haline gelen yoğunluğun yeni planlamalarla değiştirileceği ve insanların bu havalimanını daha rahat kullanacağı yönünde haber yaptığı Sabiha Gökçen’de, sorunların devam ettiği bu paylaşımlardan daha iyi anlaşılıyor.
“Sabiha Gökçen’de düzenlemeleri PD yerinde inceledi” başlıklı söz konusu habere yansıyanlara göre, yeni bir heyecanla yönetimin başına geçen ISG CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, havalimanının yapım aşamasından günümüze uzanan gelişimini, yaptıkları düzenlemeleri ve geleceğe yönelik hedeflerini gazetecilere bir sunumla anlatmış, terminal tesislerini geliştirmek için 24 yeni proje üretildiği ve toplam 35 milyon euro yatırım yapıldığına dikkatleri çekmişti.
“ÇOK ZOR BİR ÇALIŞMA”
Dünya havacılık sektöründe agresif bir büyüme yaşandığını ve ISG’de de büyüme hızının çok yüksek olması nedeniyle bazı özel dönemlerde kapasitenin zorlandığını anlatan Ersoy, çok zor bir işin üstesinden gelmeye çalışacaklarını şu sözlerle ifade etmişti:
“Buradaki tüm geliştirme noktalarını detaylı analiz ediyoruz. Testleri süren 2.pistin aktif kullanımıyla birlikte havalimanı yerleşkesinde kapasite artırım ihtiyacı çok daha belirgin hale gelecek. Bu konuda havalimanımızda yetkili otoritelerin değerlendirmelerine göre adımlar atılacaktır. Her gün on binlerce kişinin kullandığı bir tesisin alt yapısını tüm operasyonlar sürerken yenilemek çok zor bir çalışma. Yaklaşık 14 yıldır hizmet veren havalimanımızda ihtiyaç duyulan alanlardaki yenileme çalışmalarını etkin önlemlerle birlikte belirli bir noktaya getirdik. Konforu artırmaya yönelik çalışmalarımızı planlı şekilde sürdürüyoruz.”
Haberin yapıldığı 6 Ağustos’tan bugüne 3 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen pek bir şeylerin değişmediği, 10 Kasım’la ilgili özel tören görüntülerine yansıdı.
GAZETECİLERİN ELEŞTİRİLERİ
Havalimanının kronik sorununun; CEO değişimi, planlamalar ve ortaya konan hedeflere rağmen pek değişmediği gerçeği, bazı gazetecilerin sosyal medya paylaşımlarına da yansıyor.
ISG’deki kalabalığı ve kaotik ortamı orada çekilmiş güncel bir videoyla sunan gazeteci Adem Metan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nu etiketlediği paylaşımında, bakanlara ve yetkililere seslendi.
“İNSANLAR ARTIK ÇİLEDEN ÇIKMIŞ DURUMDA”
Metan, “Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki kaos boyutundaki düzensizlik ve karmaşa kabul edilebilir gibi değil. İnsanlar artık çileden çıkmış durumda. Güvenlik kameralarından 07.00-10.00 saatlerine bakabilirsiniz. Buradaki durumdan haberdar mısınız?” diye sordu.
VAHAP MUNYAR’IN, ’27 EUROLUK GEÇİŞ’ VE ‘ARA TATİL’ VURGUSU
Ayrıca duayen gazeteci Vahap Munyar da aynı soruna parmak basanlar arasında yer aldı.
Munyar, sosyal medya hesabından, “27 Euro’luk hızlı geçişi bile uçak kaçırtacak düzeyde tıkalı…Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar çıkışında 27 Euro’ya ‘hızlı geçiş hakkı’ alan yolcular bile yoğunluktan uçağı kaçırma riski yaşadı. Yoğunluk ara tatil trafiğine bağlandı” şeklinde açıklamalarda bulundu.
MERAK KONUSU
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na (İSG) 24 Haziran 2024’te yeni CEO olarak atanan Alp Er Tunga Ersoy da, tüm heyecanı ve planlamalarına rağmen bir çözüme ulaşmış gibi görünmüyor.
Bakalım ilerde Ersoy’un da konuşmasında bahsettiği zor olan çözüm yollarına kavuşulacak ve havalimanındaki bu yoğunluk sorunu giderilecek mi?
patronlardunyasi.com