Feramuz ERDİN
PD, bazı milyarderlerin olası bir nükleer savaşa karşı yer altında, içinde aylarca yaşamalarını sağlayacak ultra lüks sığınaklar edinmeye başladıklarını yazdı. Peki kendini ve aileni korumak için mutlaka çok zengin olmak mı gerekiyor? Bilakis, atalarımız gibi kırsal ve basit bir hayat yaşayacak şekilde hazırlanmak esas hale geliyor.
İşte üç adımda afetlere karşı dirençli olmanızı sağlayacak hayat kurtaran o kurallar.
PLANLAMA
Sadece savaşlara karşı değil günümüzde artık hayatın doğal bir parçası haline gelmeye başlayan her türlü afetlere karşı hazırlıklı ve bilinçli olmak gerekir. Hatta savaşlarda siviller ile ilgili bir takım kısıtlamalar mevcut iken deprem veya sel gibi gibi doğal veya nükleer santral patlaması gibi teknoloji kaynaklı afetlerde insanlar daha savunmasız kalabilmektedir. İşte bu yüzden en küçük topluluk olan aileden başlamak üzere her gurubun bir afet planlaması mutlaka olmalıdır. İşyerlerinde kanunen bir mecburiyet olmakla birlikte, özellikle konut siteleri ve yaşam alanlarında afet planlaması genelde ihmal edilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysaki afet anlarında dayanışma ve ortak çalışma göstermesi gerekenler yine komşular olacaktır. O yüzden aşağıdaki hayati planlar mutlaka yazılı hale getirilmelidir:
Aile afet planı
Apartman afet planı
Site afet planı
İşyeri afet planı
BİLİNÇ
Özellikle afet anlarında yapılacak olan her bir şeyin ve bunun iş bölümünün tüm paydaşlara öğretilmesi ve bunun sürekli eğitim ve tatbikatlar ile pekiştirilmesi gereklidir. Yöneticilerin kimler olduğu, kimin hangi işlerden sorumlu olduğu ve görevini yerine getirme bilinci içselleştirilmelidir. Çünkü afet anlarında, buna kamudakiler de dahil olmak üzere, size ulaşıp her sorununuzu çözecek olan harici mekanizmalar muhtemelen çalışmıyor olacaktır. Yani buna kişisel güvenliğiniz de dahil olmak üzere, gerekli bir süre kadar kendi içinizde kendi göbeğinizi kesecek şekilde hazırlıklı olmanız gerekmektedir.
LOJİSTİK
Afet anlarında ulaşım, lojistik, gıda, enerji ve iletişim gibi günlük hayat rutininde artık çok alıştığımız bir çok hizmetin artık belli bir süreyle hayatımızda olmayacağı bilinmelidir. Tüm hazırlık ve planlamalar kırsalda yaşam kurma temeline göre yapılmalıdır. Bu hizmetlerin makul bir sürede geri gelmeyeceği senaryosuna göre en kötü olasılıklar hesaplanmalı ve one göre bir hayatta kalma ve lohjistik planı oluşturulmalıdır. İnsanların ilk ihtiyacı olacak olan şeyler şunlardır:
Su
Gıda
İklimsel korunma malzemeleri ve barınma yerleri
Hayati ilaçlar ve ilk yardım malzemeleri
Hijyen malzemeleri
Enerji ve aydınlatma kaynakları
patronlardunyasi.com
İLGİLİ HABER
Üçüncü Dünya Savaşı korkusu milyarderleri lüks sığınaklara yönlendirdi