Investing.com – Kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, ABD’nin artan bütçe açığı ve tekrar eden borç tavanı tartışmalarının yarattığı risklerin, ülkenin kredi notu için olumsuz bir görünüm oluşturduğunu belirtti.
Avrupa merkezli derecelendirme kuruluşu, Amerika Birleşik Devletleri’ni AA notu ile değerlendirirken, görünümünü negatif olarak ifade ediyor. Bu değerlendirme, başkanlık seçimi sonrasında 22 Kasım’da yeniden gözden geçirilecek. Ülkede, bütçe açığının 2024 mali yılında 1.833 trilyon dolara ulaştığı ve bunun COVID dönemleri dışındaki en yüksek seviye olduğu kaydedildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ise, ABD’nin borç yolunun hâlâ sürdürülebilir olduğunu ve mali politikaların bu durumu kontrol altına almak için çeşitli seçeneklere sahip olduğunu söyledi. Amerika’nın güçlü büyüme ve rahat finansal koşulların ender bir kombinasyonundan yararlandığı vurgulandı.
ABD ekonomisindeki risk faktörleri
Scope Ratings, ABD’nin dünya çapında en derin sermaye piyasalarına ve doların bir numaralı küresel para birimi olarak rolüne rağmen, artan bütçe açığının endişe verici olduğunu belirtti. Açıklamada, mali açıkların enflasyonu tetiklediği, getiri eğrisinin uzun tarafında risk primlerini artırdığı ve özel yatırımı azalttığı kaydedildi. Yüksek faiz oranlarının, kalıcı bütçe açıklarıyla birleşerek, hükümet gelirlerinin üzerinde yük oluşturacağı ve faiz ödemelerinin önümüzdeki yıllarda gelirin %10’unu aşacağı vurgulandı.
Moody’s de Kasım 2023’te ABD’nin üçlü A olan kredi notu görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirmişti ve ülkenin mali sağlığının daha da bozulacağı tahmininde bulunmuştu. Scope’un notunda, eski başkan Donald Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda ABD kurumlarında hukukun üstünlüğü, yargıda siyasallaşma ve Federal Rezerv’in bağımsızlığının zayıflaması gibi olası risklere dikkat çekildi. Bu durumlar, doların küresel rezerv para birimi statüsünü de etkileyebilir.
Doların küresel rolü ve ABD finansmanı üzerindeki etkileri
Scope Ratings raporunda, doların küresel rolünün uzun süredir piyasanın ABD kamu finansmanının sürdürülebilirliğine dair ana dayanaklardan biri olarak görüldüğü belirtildi. Ancak, yukarıda bahsedilen risk faktörlerinin bu görüşü test edebileceği ifade edildi. Raporda, ABD’nin mali politikalarının ekonomik ve finansal istikrarı korumadaki önemine işaret edilirken gelecekteki gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulandı.
ABD’de, borç tavanı krizinin 2025’in başlarında yeniden nüksetmesi bekleniyor. Scope Ratings “Eğer seçim sonrası Başkanın partisi hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da çoğunluğu elde edemezse, ülke bu krizle bir kez daha karşı karşıya kalabilir.” görüşü sunuldu. Bu bağlamda, ABD’nin mali sağlığını dengelemek ve kredi notunu korumak için etkili stratejiler geliştirmesi büyük önem taşıyor.