HANDE BERKTAN
Dünya genelinde şirketlerin sadece yüzde 1’nin işlerini yapay zekaya entegre ettiğini söyleyen Kuika AI Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv, bu konuda hala bir çok şirketin erken aşamada olduğunu belirtti.
BloombergHT’de Gündem Teknoloji programına konuk olan Süreyya Ciliv “Geleceği iyi okumak değişimi anlamak önemli. Önümüzdeki dönem yapay zeka, optimizasyon ve low-code dediğimiz hızla, yeni fikirlerin yazılıma dönüştürme zamanı. Bunlar iş dünyasında fark oluşturacak teknolojiler.” dedi.
“Şirketlerin yüzde 92’si, 3 yıl içerisinde yapay zeka yatırımı yapmayı planlıyor”
Yapay zeka teknolojilerinin iş dünyasında kullanımına dair Süreyya Ciliv “McKinsey’in Yapay Zeka Raporuna göre dünyadaki şirketlerin sadece yüzde 1’i yapay zekayı işlerine dönüştürmüş ve işlerinde olgunluk seviyesine ulaşmışlar. Yani yüzde 99’u daha bu konuda başlangıç seviyesinde. Şirketlerin yüzde 92’si ise 3 yıl içerisinde yapay zeka yatırımı yapmayı planlıyor. Dolayısı ile bir çok işletmenin hala yapay zeka uygulamalarında erken aşamada olduklarını söyleyebiliriz. Türkiye’de bir çok yerde yöneticiler, yapay zekayı tam anlamı ile anlayamadı. Yapay zekayı anlamak için bilgiden öğrenen akıllı sistemleri anlamak kritik. İş dünyasındaki kritik nokta herhangi bir zamanda herhangi bir noktada, talebin ne olacağı. Siz o talebi doğru öngörebilirseniz stok yönetimini, tedarik sisteminizi doğru kurgularsınız. Satmayacak ürünleri stoklamazsınız. Yapay zeka, işi, daha akıllı yönetmeye imkan kılacak. Yapay zeka, son 20 yılda ki veriye bakarak doğru tahminleme ile yöneticilerin doğru karar almalarını sağlıyor.” dedi.
“Low-code kullanımının 2027 yılında yüzde 80’e çıkması bekleniyor”
Optimizasyon sadece maliyetleri düşürmek değil ileri optimizasyonla birçok müşteriye, birçok ürünü en optimum şekilde ulaştırmak diyen Kuika Yönetim Kurulu Başkanı Ciliv “Bu hem fiyat, hem stok, hem kredi, hem maliyet olabilir. Bu işleri artık manuel yapmak mümkün değil, bu, matematik sistemlerle yapılmakta ve yapay zekayla çalışıyor. Optimizasyonla yapay zeka, iç içe teknolojiler. Diğer yanda Gartner Raporuna göre, 2024 yılında yüzde 15 olan hızlı yazılım geliştiren low-code platform kullanımının 2027 yılında yüzde 80’e çıkması bekleniyor.” şeklinde ifade etti.
Hızlı inovasyonun önemine değinen Süreyya Ciliv, dönüşümü sağlayacak olan hızlı yazılım geliştirme platformu low-code’ları işaret ederek “Yazılım süreçleri uzun ve karmaşık. Gartner Raporu büyük şirketlerde yazılım projelerinin yüzde 80’i beklentileri karşılamıyor der. Çünkü yazılım geliştirme süreci uzadıkça ihtiyaçlar değişmiş oluyor. Bunun tek çözümü çok hızlı şekilde yazılımı geliştirmek bunu low-code platformu sağlıyor. Yazılım artık her gün güncellenmesi gerekiyor. Yani bir kere yazılım alıp onu 10 yıl kullanmak gibi bir durum artık yok. Örneğin Tesla sık sık güncelleme ile teknolojilerini yeniliyor. Artık işin ihtiyaçları çok hızlı değiştiği için hızlı ihtiyaçların yazılıma dönüştürülmesi gerek. Akıllı sistemleri kuran şirketler kendilerini dönüştürebilecek. Bu sistemleri kuramayanlar ise geride kalacak.
“Şirketleri, hızlı yazılım süreçleriyle global pazarda rekabete hazırlıyoruz”
Kuika AI ile hızlı yazılım geliştiren low-code platformu geliştiriyoruz diyen Kuika Yönetim Kurulu Başkanı Ciliv “Yapay zeka ve low-code teknolojisini kullanarak şirketleri global pazarda rekabete hazırlıyoruz. Low-code, bir iş biriminin müşteriye odaklanarak, hızlı inovasyonla müşterinin ihtiyaçlarına özel ürün geliştirmeyi sağlıyor. Rekabette fark yaratmak için hızlı inovasyon çok önemli. Liderlerin geleceği iyi okuyarak müşterilerine süper üstün bir deneyim sunabileceklerini düşünmeleri gerek. Teknoloji amaç değil, araçtır. Amaç, şirketlerin başarılı olmasıdır. Dünyanın en iyi teknolojilerini getirin ancak yönetici yenilikçi, girişimci lider değil ise fayda sağlamaz. Liderlerin dünyadaki dönüşümü, değişimi iyi anlaması lazım.” dedi.