S&P Global: Ekonomik risk trendimizi pozitiften durağana, sektörel risk trendimizi ise durağandan pozitife revize ettik

tarafından
3 days önce

Foreks – S&P Global Ratings bugün yaptığı açıklamada, dış dengesizliklerin azalması sayesinde Türk bankaları için daha düşük ekonomik riskler gördüğünü bildirdi.

S&P, “Ekonomik risk trendimizi pozitiften durağana, sektörel risk trendimizi ise durağandan pozitife revize ettik” dedi.

TCMB’nin sıkı parasal duruşunun enflasyonun düşmesine ve rezerv birikimine olanak sağladığını belirten S&P Global, “Haziran 2023’ten bu yana, TCMB kredi koşullarını sıkılaştırmak için bir dizi önlem almıştır. TCMB, diğerlerinin yanı sıra, politika faizini %8,5’ten %50’ye çıkarmış; yeni kredilere aylık büyüme limiti getirmiş ve bankacılık sistemindeki mevcut likidite miktarını azaltmak için bankaların belirli mevduat türlerindeki zorunlu karşılıklarını artırmıştır. Bu durum kredilerde güçlü bir yavaşlama, enflasyonda düşüş, daha istikrarlı bir Türk lirası ve Türkiye’nin dış hesaplarında yeniden dengelenme ile sonuçlanmıştır. Bu durum, cari açığın düşmesi ve TCMB’nin döviz rezervlerinin artmasından anlaşılmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

“Kademeli dezenflasyonun devam etmesini bekliyoruz” diyen S&P Global, sıkı finansman koşullarının devam etmesi ve 2025’ten itibaren daha düşük maaş artışları nedeniyle reel ücretlerdeki erozyonun hanehalkı harcamalarını azaltmasının muhtemel olduğunu belirtti. “Ayrıca, 2023’te %63 olan enflasyonun 2025’te kademeli olarak %25’e düşmeden önce yılı %43 civarında tamamlayacağını öngörüyoruz” dedi.

“2024-2025 yıllarında daha yüksek kredi zararı bekliyoruz” diyen S&P Global, “Bunun nedeni, Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerinin soğumaya devam edeceğini ve 2021-2023 yılları arasında ortalama %7,3 olan reel GSYH büyümesinin bu yıl tahmini %3,1’den 2025’te %2,3’e gerileyeceğini öngörmemizdir. Türk lirası enflasyona paralel olarak değer kaybedecektir” dedi.

Don't Miss

Milyarderlerin sayısı ilk kez 3 bini aştı

Forbes'un 39'uncu kez yayımladığı Milyarderler Listesi'nde yer alan kişi sayısı bu yıl

Türkler’in yurt dışında konut tercihi Dubai ve Yunanistan

Geçen yıl yurt dışı gayrimenkul alımı için 2 milyar 513 milyon dolar