Feramuz ERDİN
TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki tesislerine yönelik silahlı saldırıda 5 kişi şehit oldu. Makine mühendisi Zahide Güçlü, eşinin gönderdiği evlilik yıl dönümü çiçeğini almak için nizamiyeye inmişti. TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz vardiyası bitmiş ve evine gitmek üzere yola çıkmıştı. Atakan Şahin Erdoğan, tesislerin girişinde güvenlik görevlisiydi. Taksici Murat Arslan, aracına yolcu olarak binen teröristler tarafından sırtından vurularak şehit edildi ve ardından aracı gasp edilerek bu olayda kullanıldı. Şehit Cengiz Coşkun ise TUSAŞ’ta kalite kontrol uzmanıydı. Yaşanan silahlı çatışmada 7’si özel harekat görevlisi olmak üzere toplam 14 kişinin yaralandığı açıklandı.
SİYASİ MESAJ KONUSU
Hiçbir terör saldırısı önceden en ince detayına kadar planlama, keşif ve hazırlık süreci olmadan gerçekleştirilemez. O halde bu kanlı eylemin bir gün önce yaşanan siyasi gelişmeler üzerine planlandığını düşünmek için bir nedenimiz yoktur. Burada olsa olsa hazırlığı yapılmış olan bir eylemin tarihinin öne çekilmesi söz konusu olabilir. Eylemin zamanlaması dikkate alındığında, PKK içindeki bir gurubun veya örgüte sözü geçen bir yapının Ankara’da yaşanan siyasi gelişmelerin karşısında yer aldığını düşünmemek için bir neden yoktur.
İSTİHBARAT VE KOLLUK ZAAFİYETİ VAR MIYDI?
Hemen her gün gazetelerde küçük puntolarla ve birkaç satır olarak verilen haberler bize terörle mücadelenin 7/24 devam ettiğini anlatmaktadır. Arka planda işleyen bir istihbarat ve kolluk sistemi hazırlık yapılan birçok terör olayını önlemekte başarı göstermektedir. O yüzden yaşanan bir terör olayı, sonuçları ne kadar üzücü de olsa terörle mücadele eden kadroları eleştirmek için mazeret değildir. Terörle mücadele Türk güvenlik bürokrasisinin en başarılı olduğu alanlardan biridir.
TUSAŞ GÜVENLİKLİ BİR YER Mİ?
Stratejik ürünlerin geliştirilip üretildiği bir yer olması nedeniyle TUSAŞ kritik tesis kapsamında yer aldığı gibi, kilit personeli de “kritik personel” olarak nitelendirilmelidir. Tesisi detaylı inceleme fırsatı bulmuş olamamamıza rağmen dün yaşanan saldırı ile ilgili yayınlanan videolar, tesiste bazı güvenlik zaafiyetlerinin bulunduğuna işaret etmektedir. Bunları sırasıyla şu şekilde değerlendirebiliriz:
O GİRİŞ TUSAŞ’A UYGUN DEĞİL
Çevre duvarları, aydınlatma ve CCTV hakkında bir fikir sahibi olmamakla birlikte, olay anına ait görüntülerde bir tesisin en zayıf yeri olan personel / misafir girişinin güvenlik değil, personel takip amaçlı oluşturulduğu görülmektedir. Turnikeler mesai takip amaçlı olarak oraya konmuştur. Mevcut haliyle tesis dış saldırılara çok açık haldedir, ki zaten öyle de olmuştur. TUSAŞ gibi kritik bir tesiste böyle bir hatanın yapılmaması gerekir.
BİLGİ GÜVENLİĞİ ZAAFİYETİ VAR
Olay anına ait video görüntülerinin TUSAŞ CCTV sisteminden alıntılanarak sosyal medyada yayınlanması bilgi güvenliği açısından yetersizliğe işaret etmektedir. Toplanan verilerin doğru işlenmediği, saklanmadığı ve gelişigüzel paylaşıldığı görülmektedir. Diğer yandan, görüntülerin anlık paylaşımı ise devam eden bir soruşturma ve polis operasyonları açısından risklidir. Terörün esas hedefinin kamuoyunu tedirgin etmek olduğu düşünüldüğünde bu görüntülerin servis edilmesi halkın moralini bozacağı gibi, Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen yabancılar için de olumsuz bir durum oluşturacaktır.
POLİS Mİ, ÖZEL GÜVENLİK Mİ?
Genel kolluğun kritik bir öneme de sahip olsalar özel sektöre ait birimlerin güvenliğini sağlaması uygun değildir. Kamu bütçesi, sadece kamusal alanların güvenliğini sağlamak üzere kullanılmalıdır. Burada görev alacak özel güvenlik personelinin eğitim, durum ve şartları hizmet içinde iyileştirilebilir. Daha da iyisi özel güvenlikte branşlaşmaya gidilebilir. Genel kolluğun değil ama işin uzmanı yeni bir kamu otoritesinin kritik altyapı ve tesislerin fiziki ve siber güvenliği ile ilgili standartları; uygulama ve donanımları belirlemesi ve bunları denetlemesi zaten her zaman söylediğimiz bir şeydir. Çünkü bu tesis ve altyapıların saldırıya uğraması afet riskini de beraberinde getirmektedir. Elektrik şebekeleri, dijital bankacılık, otoyol ve tüneller, kritik sanayi, üretim ve depolama tesisleri bu kapsamda değerlendirilmelidir.
patronlardunyasi.com