Başkan Donald Trump, çoğu ABD ticaret ortağından yapılan ithalata uygulanan yeni gümrük tarifelerini 90 günlüğüne %10’a düşürdü. Bu süre, söz konusu ülkelerle ticaret müzakereleri yapılmasına olanak tanımak amacıyla tanındı. Wall Street endeksleri seans sonunda tarihi bir ralliye imza attı. Çin hala cezalandırılacak. AB’nin durumu ise belirli değil.
Trump, yaklaşık 90 ülkeden gelen malların ABD tarafından uygulanan daha sert, sözde karşılıklı tarifelere tabi olmasından sadece birkaç saat sonra bu geçici duraklamayı duyurdu.
Başkan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ayrıca, “Çin’in dünya piyasalarına gösterdiği saygısızlık” nedeniyle Çin’den yapılan ithalata uygulanan tarifeleri derhal geçerli olmak üzere %125’e çıkardığını söyledi.
ABD’nin en büyük üçüncü ticaret ortağı olan Çin, Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, ABD’den ithalata uyguladığı gümrük vergisi oranını %84’e çıkaracağını duyurdu.
Trump, geçen hafta yeni tarifeleri açıkladıktan sonra “75’ten fazla ülkenin” ABD yetkilileriyle müzakere etmek üzere temasa geçtiğini söyledi.
Trump’ın açıklaması üzerine Çarşamba günü borsa endeksleri sert bir şekilde yükseldi ve dört gün süren kayıpları tersine çevirdi. Gösterge niteliğindeki S&P 500 endeksi %7’lik bir sıçrama yaşadı ve bu, son beş yılın en büyük tek günlük artışı oldu.
Hazine Bakanı Scott Bessett, Trump’ın geçen hafta açıkladığı kapsamlı tarifeleri durdurmayı en başından beri planladığını gazetecilere söyledi.
“Bu başından beri onun stratejisiydi,” dedi Bessett, Beyaz Saray’da. Ancak kendisi ve diğer yetkililer günlerce tarifelerin askıya alınmayacağını iddia etmişti.
Trump’ın planını duyurmasının ardından mali piyasalar karıştı ve ABD borsaları, Salı günü itibarıyla art arda dört gün düşüş yaşadı. Ticaret Bakanı Howard Lutnick, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, kendisi ve Hazine Bakanı Scott Bessett’in Trump’la birlikte oturarak Truth Social’daki duyuruyu yazmasına eşlik ettiklerini söyledi ve bu paylaşımı “Başkanlığının en sıra dışı Truth gönderilerinden biri” olarak nitelendirdi. Lutnick şöyle yazdı: “Dünya, küresel ticareti düzeltmek için Başkan Trump ile çalışmaya hazır, ama Çin tam ters yönde bir yol seçti.”
Başkan, sosyal medya üzerinden yaptığı bir diğer paylaşımda, karşılıklı yüksek tarifeleri onlarca ticaret ortağı için 90 gün süreyle askıya alacağını söyledi. Ancak hangi ülkelerin bu tarife muafiyetinden faydalanacağı hemen netlik kazanmadı. Muaf olan ülkeler bile, Cumartesi günü yürürlüğe giren %10’luk temel oran üzerinden vergilendirilmeye devam edecek. Örneğin, Avrupa Birliği’nin bu muaf listede olup olmayacağı net değil, çünkü Brüksel misilleme yapma kararı almıştı:
Politico’nun haberine göre, Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, AB’nin 27 üyesinin onayıyla, soya fasulyesi, motosiklet ve portakal suyu gibi yaklaşık 21 milyar avroluk ABD ürününe karşılık gelen misilleme tarifeleri uygulayabileceğini duyurdu.
Komisyon yaptığı açıklamada, “AB, ABD’nin tarifelerini haksız ve zararlı olarak görmekte, bunun her iki tarafa ve küresel ekonomiye ekonomik zarar verdiğine inanmaktadır. AB, ABD ile dengeli ve karşılıklı fayda sağlayacak şekilde müzakere edilmiş çözümler bulma konusundaki açık tercihlerini yinelemiştir,” ifadelerine yer verdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum tarifelerine karşılık olarak, AB’nin misilleme önlemleri üç aşamada uygulanacak. 3,9 milyar avroluk ticareti kapsayan ilk önlemler gelecek hafta yürürlüğe girecek. 13,5 milyar avroluk ikinci aşama Mayıs ortasında, son 3,5 milyar avroluk bölüm ise Aralık ayında devreye girecek.