MONTEVIDEO – Uruguay’daki yaklaşan başkanlık seçimlerinde muhafazakar aday olan Alvaro Delgado, 27 Ekim’de başkanlık seçimlerinin ilk turuyla aynı zamana denk gelecek bir referandumla karara bağlanacak olan önerilen emeklilik reformu hakkında endişelerini dile getirdi. Emeklilik yaşını 60’a düşürmeyi ve artan devlet ödemeleri lehine özel emeklilik planlarını ortadan kaldırmayı öneren reform, Delgado’ya göre ülkenin ekonomik istikrarını tehlikeye atabilir.
Bir röportajda 55 yaşındaki Delgado, emeklilik reformunun onaylanmasının, uzun zamandır istikrarı ve sosyal korumasıyla karakterize edilen Uruguay’ın ekonomik modelini bozacağı konusunda uyardı. Referandumun geçmesi halinde, hükümetin planlarının tamamen yeniden değerlendirilmesini gerektireceğini belirtti.
3,4 milyon nüfusa sahip Uruguay, serbest piyasa yönelimi ile tanınıyor ve teknoloji ve finans firmaları için bölgesel bir merkez olmuştur. Ancak ülke, önemli mali açıkları ele alma zorluğuyla karşı karşıya. National Party’yi temsil eden ve mevcut Başkan Luis Lacalle Pou’nun politikalarını sürdürmeyi hedefleyen Delgado, bütçeyi dengelemek için vergi artışlarını bir çözüm olarak görmediğini belirterek, harcama kesintilerinin daha olası bir çözüm olacağını öne sürdü.
Delgado’nun kampanyası, sığır eti, odun hamuru ve soya fasulyesi gibi emtialar için Uruguay’ın en büyük ticaret ortağı olan Çin ile bir anlaşma yapmak da dahil olmak üzere uluslararası ticaret anlaşmalarına olan bağlılığını vurguladı. Ayrıca EU-Mercosur anlaşmasını sonuçlandırma çabalarından, Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) üyeliği arayışından ve Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması araştırmasından bahsetti.
Anketlerde önde giden merkez sol muhalefet adayı Yamandu Orsi de vergi artışlarından veya büyük yapısal reformlardan kaçınma arzusunu dile getirdi.
Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.