Uzaktan iletişim yoluyla satılan ürünlere yeni düzenleme

tarafından
2 weeks önce

Investing.com – Ticaret Bakanlığı, piyasaya sunulan ürünlerin güvenliğini artırma amacıyla yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerde ürün güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Yönetmelikle birlikte ürün satış ilanlarında gerekli Türkçe uyarı ve güvenlik bilgileri ile işaretlerin bulundurulması zorunlu hale geldi. Tüketiciler, internetten alışveriş yaparken ürünleri daha detaylı inceleme fırsatı bulacak ve ihtiyaç duyulan güvenlik işaretlerini görebilecek. Bu adım, online alışverişin fiziki mağaza deneyimine daha yakın hale getirilmesi amacı taşıyor.

Uygunsuz ürünler hızla kaldırılacak

Yönetmelik kapsamında, herhangi bir internet platformunda uygunsuz ürün satışı tespit edilirse, satış ilanının 24 saat içerisinde kaldırılması gerekiyor. Belirtilen süre zarfında talep yerine getirilmezse, ilgili ilana erişim engeli uygulanacak. Bu yöntem, tüketicilerin güvenli olmayan ürünlerle karşılaşmasını engellemeyi amaçlıyor.

Bununla birlikte, başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yürütüldüğü platformların “Ürün Güvenliği Temas Noktası” belirlemesi isteniyor. Tüketiciler bu temas noktalarından ürünlerin güvenliği ve uygunluğu ile ilgili şikâyette bulunabilecek ve hızlı bir şekilde aksiyon alınmasına olanak tanıyacak.

Türkiye’de yerleşik işletmeci şartı getirildi

Yönetmelikle bazı ürün gruplarının piyasaya arzında, Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulundurulması şartı da getiriliyor. Bu, ürünlerin Türkiye pazarına sunulabilmesi için önemli bir koşul olacak. Bu şartı sağlamayan ürünlerin Türkiye’de satışı mümkün olmayacak.

Ticaret Bakanlığı, hangi ürün gruplarının bu düzenleme kapsamında olduğuna dair bilgileri kendi internet sitesinde yayımlıyor. Bu adım, Türkiye’de pazarlanan ürünlerin güvenliğini sağlarken, yerel ekonomik faaliyetleri de artırmayı hedefliyor.

Don't Miss

Dünyanın en büyük sığır eti üreticilerinden olan Brezilya’dan Ankara’ya ziyaret

Brezilya’nın ihraç ettiği etin yüzde 15’i Türkiye’ye geliyor. Ancak bu oran Brezilya’yı

Yandex’ten Türkiye için “Yazeka” hizmeti

Yandex, Türk kullanıcılar için geliştirdiği arama motoru işlevselliğini yapay zeka ile entegre