Volkswagen fabrika kapatmaları nedeniyle yönetişim incelemesiyle karşı karşıya

tarafından
3 weeks önce

Volkswagen AG, Almanya’daki birkaç fabrikayı kapatma ve sendikalarla uzun süredir devam eden iş anlaşmalarını sonlandırma kararını açıklaması nedeniyle şu anda mercek altında. Bu hamle, yatırımcılar arasında uzun süredir tartışma konusu olan otomobil üreticisinin kendine özgü yönetişim ve sahiplik yapısına dikkat çekti.

Şirketin karmaşık sahiplik düzenlemesi iki tür hisseyi içeriyor: DAX endeksinde listelenen imtiyazlı hisseler ve oy hakkına sahip adi hisseler. Her iki hisseyi de kapsayan hisse senetlerinin çoğunluğu, Avrupa’nın önde gelen otomobil üreticisinde %31,9’luk paya sahip olan Porsche ve Piech ailelerinin yatırım kolu Porsche Automobil Holding SE tarafından tutuluyor. Aşağı Saksonya eyaleti %11,8’lik, Katar ise %10’luk paya sahip. Ancak, oy hakları söz konusu olduğunda, Porsche Automobil Holding SE %53,3’lük baskın bir oy hakkına sahipken, Aşağı Saksonya ve Katar sırasıyla oyların %20 ve %17’sine sahip.

Bu sahiplik yapısı, Volkswagen’in anonim şirkete dönüştürüldüğü 1960 yılına dayanan ve “Volkswagen Yasası” olarak bilinen düzenlemeye bağlı. Yasa, Aşağı Saksonya’ya ve işgücüne önemli güç vererek şirketi dış etkilerden korumak için tasarlandı. Yasanın kilit hükümleri arasında, normalde yıllık genel kurulda dörtte üç çoğunluk gerektiren kararların Volkswagen hissedarlarının beşte dördünden fazlası tarafından geçirilmesi gerektiği yer alıyor; bu da Aşağı Saksonya’ya engelleme azınlığı veriyor. Ayrıca, bir üretim tesisinin kurulması veya taşınmasıyla ilgili herhangi bir karar, 10’u Alman işçi temsilcilerinden oluşan 20 üyeli denetim kurulunda üçte iki çoğunluk onayı almalıdır. Bu hüküm, işçi temsilcilerine fabrikaları önemli ölçüde etkileyen planları veto etme yetkisi veriyor.

Volkswagen’in yönetişimi, Porsche Automobil Holding SE’nin toplam hisselerin çoğunluğuna sahip olmamasına rağmen etkin kontrolü elinde tutmasına izin verdiği için eleştiriliyor. Ayrıca, Porsche AG (ETR:P911_p)’nin de başında bulunan CEO Oliver Blume, bir kişinin iki büyük otomobil üreticisini yönetmemesi gerektiğini savunan bazı yatırımcılar tarafından eleştiriliyor. Bu yönetişim durumu, Porsche ve Piech ailelerindeki haleflik konusundaki belirsizlikle birleşince, Volkswagen’in hisselerinin son beş yılda sektörde düşük performans göstermesine yol açtı.

Planlanan fabrika kapatmalarından kaynaklanan Volkswagen’deki işçi anlaşmazlığı, otomobil üreticisinin benzersiz yönetişim sistemindeki karmaşıklıkları ve zorlukları vurguluyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Don't Miss

UniCredit, Commerzbank’ta payını artırdı

İtalya bankası UniCredit, Almanya merkezli Commerzbank'taki hissesini türev araçlar alımı yolu ile

Liberty Global stratejik hamlelerini ve finansallarını açıklıyor

Liberty Global stratejik hamlelerini ve finansallarını açıklıyor