Pandemi, hisse senedi araştırmalarında kısa bir süreliğine işe alım patlamasına neden oldu ancak pandemi etkisi geçtiğinde, işler tersine dönmeye başladı.
Bankaların araştırma için nasıl ücret alacağına ilişkin düzenlemeler, halka açık şirketler için daralan bir pazar ve endekslere dayalı fonlarının popülaritesi, hisse senedi araştırmalarını on yıl önce bile çok az kişinin hayal edebileceği şekilde popülaritesini kaybetmesine neden oldu.
Yapay zekadaki gelişmeler, JPMorgan gibi şirketlerin halihazırda yapay zeka destekli analist sohbet robotlarıyla denemeler yapması gibi gelişmeler bu eğilimi hızlandırıyor.
Bu gelişmeler de temel analizin değeri ve yatırımcıların bunun için ödeme yapmaya devam edip etmeyecekleri konusunda daha derin şüpheler yaratıyor. Finansal kriz sonrası zirveleriyle karşılaştırıldığında, küresel olarak en büyük bankaların hisse senedi analistlerinin sayısında yüzde 30 oranında azalma görünüyor. Bu da analistlerin sayısını son 10 yılın en düşük seviyelerine indiriyor.
Maaşlar halen diğer sektörlerin üzerinde
Sektörde maaşlar, finans dışındaki sektörlerdeki çoğu işten hala çok daha yüksek olsa da, durgun bir seyir izliyor. Örneğin, Vali Analytics’e göre, giriş seviyesi hisse senedi analistlerinin başlangıç maaşları şu anda yılda 110 bin ila 170 bin dolar arasında değişiyor ve bu, finansal krizden önceki seviyelerin hemen üzerinde.
Ücretler son zamanlarda nominal olarak bir parça artış gösteriyor. 2020 yılındaki seviyelerden bu yana yıllık bazda 20 bin dolarlık bir artış söz konusu. Ancak bu dönemde yaşanan enflasyon dikkate alınırsa, reel ücretler pandemi öncesinde göre yüzde 30’a yakın bir düşüş yaşamış durumda.
Sonuç, Wall Street’i yeniden şekillendiriyor. Ayrıca, hem büyük hem de küçük bireysel şirketlerin nasıl değerlendirildiği konusunda hisse senedi piyasasının yapısı üzerinde de domino etkisi yaratıyor.