Milliyet ve Ekonomim köşe yazarı Zeynep Aktaş’a göre, Merkez Bankası’nın söylemindeki ton değişikliği kurumları harekete geçirdi. Aralık ayından itibaren faiz indirimine daha yakınız. Kurumlar pozisyon değiştiriyor”. Yabancı yatırım bankaları Türkiye için ne yorum veriyor? Zeynep Aktaş’ın yorumuna göre hisselerde Noel rallisi henüz “çantada keklik” değil.
Her şey faizlere kilitlendi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Piyasalar fırsatlara odaklandı. Bir haftada borsa yüzde 1.7 yükselirken Banka Endeksi yüzde 7.0 yükseldi. Artan jeopolitik risklerle gözler yeninden altına döndü. Altının onsu 2.714 dolara yükseldi. Altın artık stratejik bir korunma aracı olarak görülüyor ve hedefler 2025’te 2.900-3.000 seviyelerine işaret ediyor. Dolar son bir haftada yüzde 0.15 gerilerken euro yüzde 0.83 düştü. 15 Kasım’da 2.837’ye kadar gerileyen gram altın ise yeniden 3000 seviyesinin üzerine çıkarak 3.006 oldu. Yatırım fonlarında hisse fonları ile karma ve değişken fonlar öne çıkıyor.
Yabancılar ne diyor?
Kurumlar TCMB’nin faiz kararını gevşeme döngüsü başlangıcı olarak görmeye başladı ve pozisyonlarını değiştiriyor. JPMorgan yaklaşan parasal gevşeme döngüsü öncesinde lirada uzun pozisyonda kalmaya devam etse de pozisyonlarının büyüklüğünü yarıya indiriyor. Kurum, tahvilde de piyasa üzeri getiri pozisyonunu koruyor. Öte yanda bazı TL long pozisyonları da kapanmaya başladı. Uluslararası kuruluşların TCMB beklentileri özetle şöyle: Morgan Stanley: Aralıkta faiz indirimi bekliyor. (Citigroup) TCMB’nin Aralıkta faiz indirimi için zemin hazırladığını belirtti. (Capital Economics) Türkiye’de faiz indirimi hala uzakta. TCMB temkinli.(Generali Asset Management) Daha güvercin mesajlar var, ancak politika değişikliği anlamına gelmiyor.
200 günlük ortalamalar
BIST 100 Endeksi 200 günlük ortalamanın üzerine çıktı. Ortalamaların üzerinde kalıcı hareket sağlanabilirse endeksin güçlendiği gözlenecek. 200 günlük ortalamanın üzerindeki hareket uzun vadeli bir trendin başlangıcı olacak. TCMB’nin faiz kararı sonrası faize duyarlı sektörler hareketlendi. Bankalar bir haftada yüzde 7.9 yükseldi. Gayrimenkul hisselerindeki artış yüzde 3.7 oldu.
1.6 milyar dolarlık alım
Aktaş’a göre, haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancı ilgisi gözlendi. Yabancıların tahvil alımı son dokuz haftanın en yüksek seviyesine çıktı. (1.6 milyar dolar) Hisse senedi piyasasına baktığımızda, yabancı yatırımcıların piyasa fiyatı ve kur etkilerinden arındırılmış verilere göre 138 milyon dolarlık alım yaptığı görüldü.
Aktaş makalesini şöyle bitiriyor:
“Bu durum, hisse senetlerinde bir süredir hakim olan satış trendinin ardından yabancı ilgisinin hafif de olsa gözlenme eğilimine işaret ediyor. Bunun kalıcı olup olmadığını izleyeceğiz”.
/*