Feramuz ERDİN
Aşağıdaki video Doha’daki Milipol Fuarı’nda çekildi. Video, çok yakın bir gelecekte büyük bir şehrin güvenlik yönetim sisteminin yapay zeka desteğiyle nasıl olacağını gösteriyor.
BÜYÜK VERİDEN ANLAMLI SONUÇ ÇIKARMA ÇABASI
Çok çeşitli kaynaklardan toplanmış ancak normalde tek başınayken bir anlam ifade etmeyen dijital veri yığınının yapay zeka yazılımları ile yorumlanarak buradan anlamlı sonuçlar çıkarılması, bugün yazılım dünyasının peşinden koştuğu bir alandır. Şirketler özelinde satış – pazarlama temelli olan bu çalışmalar, İstihbarat ve Güvenlik bürokrasisinin de ilgi alanına girmektedir. Güvenlik alanında yapay zekanın anlık yorum yapabilmesi çok hayati öneme sahiptir.
DURUMLARI ANLAMLANDIRMAK
Bugün, CCTV sistemlerine dahili veya harici algoritmalar yükleyerek, bu sistemin anlık alarm yaratmasını sağlamak mümkündür. Binin üzerinde farklı algoritma (durum) mevcuttur. Bu algoritmalar kullanılarak, bir kameranın görüş açısındaki herhangi bir durum risk olarak belirlenebilir ve bu oluştuğunda sistemin operatöre anında uyarı vermesi sağlanabilir. Operatörün yangın, kapı vs gibi başka sistemlerden gelen uyarıları da takip etmesi gereken durumlarda ortaya çıkan uyarı kaosunu yönetebilmesi mümkün değildir. İşte yapay zeka yazılımları tam da burada devreye girmekte ve farklı sensörlerden gelen farklı verileri bir çatı yazılım altında anlamlandırarak bir sonuca varmaktadır. Yoksa, bir şehrin veya bölgenin güvenliği, bir veya bir kaç insanın ortalama 20’şer dakikalık odaklanma sürelerine güvenilerek verimli bir şekilde yönetilemez.
“ÖĞRENEN” MAKİNELER
Makinelerin öğrenmesi, aslında elimizdeki cep telefonlarından da deneyimlediğimiz bir durumdur. Bir süre sonra cep telefonlarımız alışkanlıklarımızı ve ne istediğimizi öğrenip bize o şekilde yardımcı olmaya başlar. İşte büyük verinin toplanıp, amaca göre yorumlandığı sistemler de bu mantıkla çalışır. Çoğunlukla kendi kendine öğrenen sistemlere “öğrenmede” yardımcı olmak için bazen işin başında yazılımcılar da bulunur. Sonunda makineler kendilerinden istenen o özel bilgiyi yorumlayarak, bir “hap halinde” kullanıcıya sunarlar. Çok yakında, güvenlik operasyon markezlerinde güvenlik personelinin yanında uzman yazılımcılar da görmeye başlayabiliriz
EKRAN YÖNETİMİ
Bu yazının ekindeki videoda olduğu gibi, milyonlarca farklı veriyi eş zamanlı olarak yorumlayarak buradan anlamlı bir sonuç çıkarmak ve bunu önceliklendirerek, sınırlı sayıdaki görevli operatörlere sunmak için iki şey gereklidir: Mümkün olduğunca çok kaynaktan elde edilen veriler ve bunu amaca uygun işleyecek olan yapay zeka yazılımları. Operatörler ancak bu sayede çok büyük bir alanda neler olup bittiğini önlerindeki ekrana sığdırılmış olarak görerek, gerekli prosedürleri harekete geçirebilme imkanına sahip olabilecektir.
TÜRKİYE’DE DURUM NE?
Türkiye’de istihbarat ve kolluk birimlerinin, diğer gelişmiş ülkelerdeki meslektaşları gibi, ellerindeki veriyi yorumlamak üzere yapay zeka yazılımları kullandıkları bilinmektedir. Zaten bazı olayların çok kısa sürede aydınlatılabilmesi veya olmadan önce önlenmesi de bu sayede mümkün olmaktadır. Diğer yandan bu alanda yapılacak olan yatırımlar ile özel şahıslara ait CCTV görüntüleri ile birlikte diğer veriler de sisteme aktarılmalı ve ilgili birimlerin elindeki işlenebilecek veri çeşitliliği artırılmalıdır.
Kritik öneme sahip olup da çok sayıda personel çalıştırmak zorunda olan özel güvenlik izni sahibi işletmeler ise süreç içinde yapay zeka kullanımına yönelmeli ve böylelikle insan hatasını en aza indirerek, güvenlik harcamalarını verimli hale getirmelidir.
patronlardunyasi.com