Yapı Kredi Yatırım, ‘2025 Strateji Raporu’nda hangi payları öneriyor?

tarafından
3 hours önce

Küresel hisse piyasalarında, özellikle ABD’de yatay/yukarı yönlü bir eğilimin ardından DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin (%5’in üzerinde) 1Ç25’te zirve yaptıktan sonra riskli varlıklarda büyük bir düzeltmenin bir dip alım fırsatı yaratabileceğini düşünüyoruz.

Emtialar için daha iyi bir yıl öngörürken GOP’lara yönelik duruşumuz hafif olumlu.

Altın, en beğendiğimiz varlık sınıflarında biri olmaya devam ediyor ve yapısal yükseliş tezinin hâlâ ikna edici olduğunu düşünüyoruz.

TCMB’nin enflasyon beklentilerini düşürmeye yönelik adımlarının TL faizleri artırması BIST için 2024’te çıtayı çok yukarı taşıdı. 2025’te de ana “yatırım hikayesi” halen dezenflasyon ve TCMB’nin faiz indirimleri İndirimlerin zamanlaması, hızı ve büyüklüğü endeksin görünümünün ana belirleyicisi olacak.

İnceleme kapsamımızın çoğu -bilhassa bankalar- için, 2025’te, 2024’ün düşük bazı sayesinde daha iyi finansallar bekliyoruz ve bunun 2Y25’te düşen enflasyonla görülür olmasını bekliyoruz.

Enflasyonu düşürme çabalarının amaçlanan sonuçları vermesini ve nihayetinde BIST’in tüm yıl getirisini desteklemesini bekliyoruz, ancak yüksellişin inişli çıkışlı olması kuvvetlle muhtemel. Aşağıdan yukarıya 12M endeks hedefimiz ~14.5K, TL cinsinden ~%50’lik bir artış sağlıyor.

GSYH büyümesinin 2025’te %3,2 ile 2024’teki %2,9’a göre toparlanmasını bekliyoruz. Dezenflasyon için kritik öneme sahip iç talepteki soğuma eğilimine dair net bir işaret henüz görülmedi.

Yüksek gıda fiyatları ve yapışkan hizmet enflasyonunun zorladığı TÜFE’nin 2025 yıl sonu %27,8’e düşmesini bekliyoruz.

2024’te para politikası, mali politikalardan yeterli destek almadı. Bunun 2025’te kısmen değişmesi muhtemel. Bütçe açığının 2024’teki %4,9’a kıyasla 2025’te %3,1 olmasını bekliyoruz.

Zayıf ekonomik aktivite, daha düşük enerji fiyatları ve altın ithalatındaki azalmanın etkisiyle, cari açık 2024’te rekor daraldı. Bu etmenlerin 2025’te de GSYİH’nın %2,2’sinde kalmasında etkin olmasını bekliyoruz.

Türkiye’nin MSCI’daki ağırlığı 2022’deki ~%0,2’lerden 2025 başında ~%0,8’lere yükseldi. Mevcut tarihsel zirvelerin oldukça altında değerlemeler, kısa vadede, yüksek faizler nedeniyle cazip gözükmese de, uzun vade için alım fırsatı sunmaktadır.

Yüksek enflasyonla başa çıkabilen (fiyatlama gücü olan) finansalları yüksek faiz ve değerli TL’den faydalanan, net işletme sermaye ihtiyacı ve borçluluğu düşük şirketleri önceliklerimiz ışığında oluşturduğumuz Model Portföyümüzi TTKOM’un yerine TCELL’i eklememiz sonrası: BIMAS, THYAO, AGHOL, AKSEN, MAVI,
VAKBN, GARAN, TABGD, TSKB, TCELL hisselerinden oluşmaktadır.

Tüketim ve hizmetler arasında belirgin bir ayrışma

2024 yılının 4. çeyreğine ait gelişmeler, ekonomik aktivite momentumunun yavaş yavaş yukarıya doğru dönmekte olduğunu doğrular niteliktedir. Daha sıkı finansal koşullar ve özel tüketimdeki normalleşme nedeniyle önceki iki çeyrekte daralma yaşayan aktivitenin, 4. çeyrekte çeyreklik bazda büyüme göstermesi muhtemel. İmalat PMI, Kasım ayında 45,8’den 48,3’e yükselmiş ancak eşik değer olan 50’nin altında kalmıştır. Şubat ve Mart 2024’teki 50,2 ve 50 seviyeleri hariç tutulduğunda, imalat PMI’nin Temmuz 2023’ten bu yana 50 eşiğinin altında olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, üretimdeki bu zayıflığa rağmen, tüketim
trendinin sınırlı bir soğuma gösterdikten sonra yeniden artmaya başladığını gözlemliyoruz. Perakende satışlar ve tüketici beklentileri gibi göstergeler bu durumu
doğrulamaktadır.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında aylık %4,9 artarak 72’ye yükselmiştir. TÜİK verilerine göre tüketici güveni Aralık ayında %1,9 artış göstermiştir. Buna bağlı olarak, büyüme görünümü ve dezenflasyon süreci için önemli olan iç talepte net bir soğuma eğilimi henüz belirginleşmemiştir. 2024 için %2,75 olarak öngördğümüz ekonomik büyümenin, 2025 yılında %3,15’e toparlanmasını bekliyoruz.

Enflasyon üzerindeki riskler yukarı yönlü görünüyor

2025 yılının enflasyonla mücadele açısından 2024’e kıyasla daha zorlu geçmesini bekliyoruz. 2024 yılında yıllık TÜFE, Mayıs ayında %75 ile zirve yaptıktan sonra,
büyük ölçüde baz etkileri ve daha sıkı finansal koşullar nedeniyle yaz aylarında düşüşe geçmişti. Gıda fiyatlarındaki artış yüksek seviyelerde kalırken, bu kalem
hariç tutulduğunda enflasyonda bir düşüş gözlemlendi. TCMB, gıda fiyatlarının seyri üzerinde politikanın etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyor. Çok sayıda faktöre
bağlı olarak gıda fiyatlarının, enflasyondaki düşüşe engel olmaya devam edeceği öngörülmektedir. Yapışkan hizmet enflasyonu ile birlikte, enflasyon üzerindeki
riskler yukarı yönlüdür.

TCMB’den gelen sinyaller, dezenflasyonist kazanımların faiz indirimleri için yeterli görüldüğüne işaret ediyor. TCMB, hem 4. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda
hem de Kasım toplantısında, taze meyve ve sebze grubundaki yüksek fiyatların para politikasının etki alanının nispeten dışında olduğunu vurgulamıştır. Görüşümüz, TCMB’nin belirli bir reel faiz aralığında kalmayı hedefleyeceği yönündedir. TCMB’nin politika faizini, yıl sonunda %32,5 seviyesine indireceğini tahmin ediyoruz. Ancak, iç talebin yavaş yavaş soğuması, hizmet enflasyonundaki yapışkanlık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tutmaya devam etmesi durumunda TCMB ek önlemler almaktan çekinmeyecek, faiz indirim döngüsünü uzatarak yavaşlatacaktır. 2024 sonunda %44 olarak tamamlanmasını beklediğimiz TÜFE’nin, 2025 sonunda %27’ye düşmesini öngörüyoruz.

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yapı Kredi Yatırım

Don't Miss

Akfen İnşaat’ın halka arzında talep toplama süreci tamamlandı 

Akfen İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzında talep toplama işlemleri tamamlandı

Varlık idare şirketi Dünya Varlık İdare, halka açılıyor…

Türkiye’nin öncü varlık yönetim şirketlerinden Dünya Varlık Yönetim A.Ş. halka arz oluyor...